Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.11.2011 16:53 - Шумен - снимки
Автор: alexs Категория: Туризъм   
Прочетен: 41913 Коментари: 36 Гласове:
42

Последна промяна: 23.05.2012 14:39

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  История на  град Шумен   Шумен възниква 1200г преди Христа и това е свързано с крепостите му в източния край на Шуменското плато / известно и като местността Хисарлъка/.  Шуменска крепост е застроявана през 4 основни периода - ранно и късноантичен и през ранното и късното средновековие.Открити са останки още от бронзовата и халщадската епоха (XII век пр. Хр.), тракийско селище (V век пр. Хр.), а след това е била обитавана и доизграждана от римляни, византийци, българи и турци. Заедно с столиците  Плиска и Преслав, Шумен е старобългарско укрепление от VII - X век, което прераства във феодален град със замък с вътрешна крепост, с много църкви, работилници (XII - XIV век). Има надпис на цар Иван Шишман, упоменаващ посещението му в Шумен.
За първи път името се  споменава като Симеонис (Шимеонит) през 1153 г. от арабския пътешественик Идриси. Предполага се че е възможно да е на  името на цар Симеон. През XIV век е нарича Шумна или Шумен. По всяка вероятност идва от “шума” и “зашумен”, понеже се е намирал сред гориста  местност. През XII - XIV век Шумен е значителен военен, административен и икономически център, измествайки дори старате столици Преслав и Плиска.
Градът пада под турска власт след дълга и продължителна обсада 1388г.. Превърнат е от турците  в силно укрепен военен град с голям гарнизон в крепостта. По-късно  се заселват много турци, евреи, татари, арменци. Споменаван е с различни имена, като Шумена, Шумна, Шумулар, през последните векове на Турското - Шумен. През XVIII и особено XIX век градът се развива като голям занаятчийски център.   това е предпоставка за активен културен живот.    На 22.V.1813 г. тук се е състояло първото в България гражданско честване на деня на светите братя Кирил и Методий и първото театрално представление. През 1828 г. е създадено първото килийно училище за девойки. През 1846 г. са основани първите училищни самодейни колективи . След разгрома на Унгарската революция 1848 в Шумен пристигат  много унгарски революционери начело с Лайош Кошут, които се включват активно в културния живот на града. Те дават инициатива и подпомагат  създаването през 1851 г. на първия у нас симфоничен оркестър, ръководен от Шафран. Тук е открито първото класно Девическо училище и едно от първите читалища (1856). В Шумен е написано едно от първите драматични произведения - побългарената комедия “Михал” (1853) от Сава Доброплодни и се играят едни от първите театрални представления (1856) у нас. Тук е написана и първата оригинална българска повест “Нещастна фамилия” (1860) от шуменеца Васил Друмев, основоположник на българския театър, и “Училищно театро - Чорбаджията” (1864) от Добри Войников, също родом оттук. Роденият в Шумен Панайот Волов е един от главните апостоли на Четвърти революционен окръг по време на Априлското въстание (1876). Загива на 25.V.1876 г. край Бяла (Русенско).
След Освобождението първоначално градът запада, поради загубата на пазари за занаятите, изселването на много турци и навлизането на евтините и висококачествени западни промишлени стоки, конкуриращи местните. Постепенно се съвзема. През 1882 г. е създадена с чешки капитали първата в България пивоварна (бирена фабрика), чието производство “Шуменско пиво” и днес е едно от най-търсените у нас.
В периода 1950-1965 г. носи името Коларовград, след което отново е върнато старото Шумен. Недалече от града  са първите столици на Дунавска България Плиска и Преслав и Мадарския конник, както и поради собственото си богато историческо минало, през 1981 г. Шумен е център на тържествата по случай 1300-годишнината от създаването на Аспаруховата държава. Градът е родно място и на големия български композитор Панчо Владигеров.

Население на Шумен

      1887           1910          1934         1946        1956          1965           1975
      23 161      22 225        25 486     31 327    41 546       59 293      83 505

1985         1992               2001          2005
100 116     93 390           89 054      86 381

    Вижда се че след освобождението 1878 е бил третия по големина град в България след Русе и Варна. През годините на прехода след 1989г населението е намаляло с близо 20 000 .
  Много млади хора емигрираха в чужбина да търсят препитание. Най-много в Испания. Градът беше западнал....
  През последните няколко години градът бе преобразен коренно. Ремонтираха и обновиха болницата училищата улиците градската среда и парковете. Не случайно старият кмет е и нов! 






 


image

 Изглед от центъра на гр. Шумен


image


 Община Шумен


image




image


 Центъра на Шумен


image





image

 Съдебната палата 





image


 Военният клуб   Старото ДНА 




image

        ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР ВАСИЛ ДРУМЕВ - ШУМЕН
         http://theatreshumen.com/links/
Шуменският драматично-куклен театър „Васил Друмев“ има актьорски състав от 30 души. Той е известен с първото театрално представление в България. Всяка година от 11 до 16 май в театъра се провеждат Друмеви театрални празници „Нова Българска Драма“, имащи за цел представяне на драматургични произведения от български автори.



image

Паметник Добри Войников



image

 Шуменска централна улица


image

 Историческият музей Шумен

Регионалният исторически музей е основан през 1857 година като училищна музейна сбирка от възрожденеца Сава Доброплодни – една от най-ранните в днешните български земи. Днес той е научен и културно-просветен институт с девет отдела и обособена научна група. Фондовете му съхраняват над 150 000 движими паметника на културата от халколита до наши дни, от които 15 000 са показани в осемте експозиционни зали.
Периодично се експонират и временни изложби. Музеят има и собствено издание - "Известия на исторически музей - Шумен", библиотека с над 25 000 единици научна литература и периодични издания, реставрационно-консервационни ателиета и фотолаборатория. Извършва проучвания на територията на Шуменския регион.


image

 Хотел Шумен



image

 Пивоварен завод "Щуменско пиво"


image

Парк Кьошкове  Шумен

  http://vbox7.com/play:489980d0

  http://www.facebook.com/group.php?gid=320529108486


image

 Парк Кьошкове Шумен


image

Пивоварен завод "Шуменско пиво"  Първата пивоварна фабрика в България а е създадена в гр. Шумен. А началото на „Шуменско пиво“ е поставено от унгарските емигранти, най-известият от които е Лайош Кошут. Бирената фабрика е построена в Шумен през 1882 г. от седем предприемчиви шуменски търговци и чешкият майстор-пивовар Франц Милде. Майсторът пристига в града през септември 1882 г. и само месец по-късно - на 26 октомври, основава "Българско пивоварно дружество". Целта му е варене и продажба на пиво на едро и дребно. През целия период на зараждане на българската пивоварна промишленост.
През 2002 г., датската пивоварна група Карлсберг Брюъриз придоби акциите на пивоварната.Като през следващата година датчаните увеличиха дела си в Шуменско пиво АД с 29,6%, до 89% от капитала на дружеството.Освен шуменската пивоварна, портфолиото на Карлсберг включва и 98% от Пиринско пиво. Шуменската пивоварна прозвежда следните марки бира: Шуменско, Туборг и Холстен.
"Шуменско пиво" играе водеща роля и определя тенденциите в развитието на пивоварството в България.



image

 Шуменска крепост Шуменската крепост, се намира в парка “Шуменско плато”, на около 3 км западно от града. Останките се забелязват отдалече, а от нея като на длан се вижда почти целия гр. Шумен.
Първите жилища тук са били от тракийско време от 1200г пр. н. е.. От І век от н.е. вече са запазени останки от римския период, от тогава има каменни жилища, една стена, която е характерна за римляните във формата на латинската буква U.
Тук може да се види ранновизантийска баня с подово отопление и множество християнски църкви. Последният културен пласт на Шуменската крепост е от първото и второто българско царство.
Предполага се , че името на Шумен се е появило през този период. Има различни версии, че е произлязло от името на цар Симеон, Симеонис, Шимеонис. Има и други версии, че е произлязло от шума - гориста местност.
През 1388 г., по време на похода на великия везир Али паша срещу североизточна България, тя е превзета от османските войски.
Краят на крепостта настъпил през 1444 година. По време на последния кръстоносен поход тя била превзета от войските на полския крал Владислав III Ягело след тридневна обсада и ожесточена съпротива от страна на турския гарнизон. Това довело до нейното опожаряване и разрушаване, след което била изоставена завинаги.
Крепостта е реставрирана. В оригиналният си вид се издигат източната и южната стена на крепостта, до автентичните 15 метра е възстановена крепостната кула.
Един от 100 национални туристически обекта.
  http://bg.wikipedia.org/wiki/Шуменска_крепост

http://bnt.bg/bg/news/view/59381/shumenskata_krepost



image

 Томбул джамия 
http://gamar-leyla.blogspot.com/2010/01/blog-post_3290.html

Томбул джамия е най-големият мюсюлмански храм в България и вторият по големина на Балканския полуостров.
Джамията е построена през 1744 г. н. В средата на ХVІІІ в. Тогава Томбул джамия се е намирала в централната част на Шумен. Днес, с разрастването на града, сградата остава в западната част на града.
Името на ислямския храм е Шериф Халил паша, но заради тумбестата форма на купола, става известна като Томбул джамия
Строежът на джамията започва по настояване на местния турски владетел Шериф Халил паша пез 1740 г. За изграждането са използвани колоните от двореца в Плиска.
Тя е в списъка на Стоте национални туристически обекта.


image


 Безистена

Най-старата сграда в Шумен и една от най-старите в страната.
"Безистена" е паметник на културата от епохата на късното Средновековие и е запазен добре въпреки вековете, които е преживял и въпреки реконструкциите, които са правени вътре. Предполага се, че Дубровнишките търговци са го вдигнали за своите нужди през 1529 година. Стените му са много дебели предполага се че камъните са взети от двореца в Преслав .Някога се е намирал в центъра на Шумен близо до конака и Томбул джамия. В различни периоди сградата е изпълнявала функциите на покрит базар, на оръжеен склад, на ресторант, а по време на социализма там се помещаваше и корекомът и е имало кафе. След 1989 година култова механа там беше направил кипърският грък Марко Хераклис, а сега вътре се намира парти клуб The Stage. през последните години имаше съдебни спорове около нея.........


image

Православен храм "Св. Три Светители" гр. Шумен
http://www.mitropolia-varna.org/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=20&Itemid=91
Храм "Св. Три Светители" в гр. Шумен е изграден през 1857 г. с подкрепата на местната еснафска задруга по проект на цариградски храм върху старо християнско гробище. Първоначално настоятелите са имали намерение храмът да се посвети на св. братя Кирил и Методий, но този замисъл бил осуетен от тогавашния митрополит Вениамин от Вселенската патриаршия и храмът бил осветен под името на християнските светители Василий Велики, Григорий Богослов и Йоан Златоуст.



image

Търговският дом Шумен  Има много идеи за довършване на недостроения търговски дом който е в самия център на Шумен . Това е една от най-големите строителни рани на града. Търговският дом е започнат в средата на 80-те и трябваше да отвори врати през 1989 по време на очакваното посещение на дипломатическия корпус в Шумен. "Голямата екскурзия" през 1989 г. обаче провали плановете за строителството, "дипломатическите" обекти бяха отложени с една година. Междувременно избухна демокрацията и центърът на Шумен влезе във фризера.
Месеци преди 10 ноември за търговския дом имаше вече разпечатана програма - знаеше се по часове кои щандове ще обикалят посланиците, акредитирани в София, и техните съпруги. Сега по темата се упражняват в обещания кандидати за депутати, кметове и съветници. Собственикът има архитектурен проект, включващ мол, офиси, хотел, подземни паркинги, които биха решили един от най-болните проблеми на Шумен, но няма пари. Няма и инвеститори. През 90-те години мястото служеше за тоалетна на подпийнали минувачи, докато веднъж в шахтата не падна военен. Тогава сложиха заграждения. Наскоро там се случи тежък инцидент който разтърси със своята жестокост цяла България.
11-годишният Присиян Ивов Иванов от Шумен е бил намерен мъртъв .
Детето е намерено убито в сградата на недовършения Търговски дом, който се намира между ул. „Цар Освободител” и ул. „Казанджийска” в близост до къща-музей „Панчо Владигеров”.
"По трупа на момченцето има множество прободни рани.
Убиецът е заловен от полицията това е втората жертва на тази недовършена сграда.


image



 Плакати от близките на убития 11 годишен Персиян Иванов "Лудите в лудницата убийците в затвора искаме живот за децата си"





image


 Механа а зад нея е къщата  музей на композитора Панчо Владигеров 

http://www.bgizlet.com/index.php?option=com_content&view=article&id=121&Itemid=70


image

 Военното училище

image

 Руския паметник

image


 Градската градина паметник на Вела Пискова





 ПАМЕТНИК СЪЗДАТЕЛИ НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА
 




image

„Създатели на българската държава“ е архитектурен комплекс посветен на 1300 години от създаването на българската държава. Монументът е разположен на Шуменското плато - на 500 метра н.в. и се извисява над град Шумен.
Пресъздават се важни моменти от българската история от VII до Хв. Изграден е от 8 бетонни тела, оформящи две полузали. В композицията се намират фигури на българските владетели Аспарух, Тервел, Крум, Омуртаг, Борис I и Симеон I. В залата "Златният век" освен фигурата на Симеон са и тези на Климент, Наум и Ангеларий, боляри и войни. Мозайката-триптих срещу композицията на Симеон е дело на Симеон Венов и Владислав Паскалев.
Мозайките са изпълнени от два равностойни елемента: фигурите са съчетани в горната си част с доминираща над тях шрифтовата композиция. В първото пано е представена руническата писменост, “чертите и резките” използвани от прабългарите, сред които се отличава знакът на Тангра. При второто пано е изобразена глаголицата, а на третото пано кирилицата.
Войните в първото пано “Победителите” с акламации приветстват хана, облечен в пупурна ризница.
Лицата на фигурите изобразени във второто пано имат нерадостно изражение. Така се демонстрира, че приемането на християнството не е минало без съпротива.
Третото пано пресъздава братята Кирил и Методий, техните ученици Наум, Климент, Ангеларий, Сава и Горазд, както и книжовниците и строителите на Симеоновия "Златнен век".
Мозайките са изпълнени от 12 художници в София. Техниката на изработване е следната: камъчетата са поставяни в тави с леярска пръст. Фигурите са изпълнени в позитив, залети са с лепило и върху него е поставен плат. След транспортирането им до Домостроителен комбинат в Шумен са обърнати и залети с бял цимент и армиран бетон. Преди започване на монтирането им на бетонните тела платът е свален. Монтирането и изливането на телата се извършва паралелно.
Увенчаващият композицията знак на лъва е разположен на 52 м височина. Тежи 1000 тона и е изпълнен от 2000 елемента по-тъмен гранит.
Алеята към паметника започва от Драматичен театър "Васил Друмев". Към монумента водят 1300 стъпала.


image

 Към монумента "Създатели на Българската държава" водят 1300 стъпала



image

 Алеята към паметника в долната си част

image

 Алеята към паметника

image



image



image



image

Поглед от високо към Шумен от района на паметника 


image

 От Птичи поглед към Шумен




        У Ч И Л И Щ А

image

Природоматематическа гимназия "Нанчо Попович"

image



image

 СОУ "Сава Доброплодни"





image
 
 Обновения 
 Онкологичен комплексен център
  http://oncocenter.org/

МБАЛ Шумен  http://www.mbal-shoumen.com/
image

  Гара Шумен

image

Гара Шумен пристигащ влак


    И една разходката до   Шуменското плато и Шуменската крепост

image

Уикипедия за Шумен
http://bg.wikipedia.org/wiki/Шумен

 Официален сайт на обшина Щумен
http://www.shumen.bg/index.html


 Шумен във facebook
http://bg-bg.facebook.com/Shumen

http://bg-bg.facebook.com/pages/Shumen/166617171843














Снимки авторът



А. С.










Гласувай:
42



Следващ постинг
Предишен постинг

1. mt46 - Поздрав, Алекс!
01.11.2011 17:15
Благодаря за виртуалната екскурзия! В Шумен съм ходил доста отдавна...
Градът е известен и с това, че е родно място на Тодор Колев... :))
цитирай
2. alexs - Благодаря за виртуалната екску...
01.11.2011 17:41
mt46 написа:
Благодаря за виртуалната екскурзия! В Шумен съм ходил доста отдавна...
Градът е известен и с това, че е родно място на Тодор Колев... :))

Благодаря за уточнението по-точно знам че е от с. Ивански роден но после от детските си години е в Шумен.
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D1%80_%D0%9A%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B2
цитирай
3. stela50 - Благодаря ти за тази виртуална разходка из Шумен , Алекс ...
01.11.2011 17:55
И аз отдавна съм гостувала на този хубав български град .
А сега ми се видя още по- красив и обновен . Имам приятели там ,
а имам и близка колежка , която ще зарадвам с твоя постинг -
дълги години живее и работи в Пловдив , но погледът и винаги се променя ,
когато става дума за родния й град .
Поздрави !
цитирай
4. анонимен - Аз съм западногерманец.
01.11.2011 18:09
Аз съм западногерманец.
цитирай
5. juliet - Благодаря ти!
01.11.2011 19:07
Не съм била в Шумен и ми беше много интересно да се разходя. Ще го включа в мечтите си.:) Снимките и информацията са чудесни!
цитирай
6. monaliza121 - Zdravej, Aleks!
01.11.2011 19:37
Познавам отлично Шумен, защото половината ми род е от там.
Снимките са много хубави, но в действителност градът е доста занемарен.
Кьошкьовете е прекрасен парк, а един от роднините ми е основател на Пивоварния завод.
Хубав постинг за интересен град и сърдечни хора.:)) Поздрав!:))
цитирай
7. alexs - И аз отдавна съм гостувала на този ...
01.11.2011 19:38
stela50 написа:
И аз отдавна съм гостувала на този хубав български град .
А сега ми се видя още по- красив и обновен . Имам приятели там ,
а имам и близка колежка , която ще зарадвам с твоя постинг -
дълги години живее и работи в Пловдив , но погледът и винаги се променя ,
когато става дума за родния й град .
Поздрави !

Благодаря за хубавите думи Таня! Наистина Шумен е обновен това го видях!
цитирай
8. alexs - Не съм била в Шумен и ми беше много ...
01.11.2011 19:43
juliet написа:
Не съм била в Шумен и ми беше много интересно да се разходя. Ще го включа в мечтите си.:) Снимките и инхормацията са чудесни!

Благодаря че се отби тук а е толкова близко до Мадара ! Бих ти казал ела и виж!
Хубава вечер juliet!
цитирай
9. alexs - Познавам отлично Шумен, защото ...
01.11.2011 19:54
monaliza121 написа:
Познавам отлично Шумен, защото половината ми род е от там.
Снимките са много хубави, но в действителност градът е доста занемарен.
Кьошкьовете е прекрасен парк, а един от роднините ми е основател на Пивоварния завод.
Хубав постинг за интересен град и сърдечни хора.:)) Поздрав!:))

И мене ме свързват някои неща с този хубав град. Казваш че града е занемарен така е било но в последните няколко години много неща се променят към по-добро в това отношение! Добро впечатление ми направиха болницата училищата някои улици в града които бяха отремонтирани и приведени в приветлив вид! Има какво много да се желае ! Главния проблем там е високата безработица! В екологично отношение тук е почти отлично за разлика от много градове в България....
цитирай
10. dushka - Чудесна разходка, Алекс!
01.11.2011 20:05
Благодаря ти!:)
цитирай
11. shaffi - красиво място,
01.11.2011 20:12
хубав град..поздрав
цитирай
12. alexs - 10. dushka - Чудесна разходка, А...
01.11.2011 21:39
10. dushka - Чудесна разходка, Алекс!
20:05
Благодаря ти!:)
Да погледнато и от поетичната му страна !
цитирай
13. monna1 - Алекс, има атмосфера в Шумен!
01.11.2011 21:52
Уютен град е, усетих го преди години, бяхме отседнали в хотела - най-големия в центъра "Мадара" ли беше, не си спомням, но много добре си изкарахме.
Сега пак се разходих с удоволствие само една сграда ме подразни на първата снимка,
но останалите компенсират, особено старият военен клуб, толкова интересна архитектура!
Благодаря за виртуалната разходка!
Много си се потрудил...!
цитирай
14. alexs - Алекс, има атмосфера в Шумен!...
01.11.2011 23:00
monna1 написа:

Алекс, има атмосфера в Шумен!
Уютен град е, усетих го преди години, бяхме отседнали в хотела - най-големия в центъра "Мадара" ли беше, не си спомням, но много добре си изкарахме.
Сега пак се разходих с удоволствие само една сграда ме подразни на първата снимка,
но останалите компенсират, особено старият военен клуб, толкова интересна архитектура!
Благодаря за виртуалната разходка!
Много си се потрудил...!

Благодаря!

Да "Мадара" Има го на две от снимките но на по заден план. Да има една незавършена сграда щели да я завършат ако беше закъсняла демокрацията която дошла 1989г. с 1-2 години.
Високата сграда е към пощата щели са да слагат централа там и друга апаратура но се оказал излишна . Търговския дом е до нея също грози пейзажа...
http://www.youtube.com/watch?v=FxJngjsIXXQ
То и в центъра на Бургас имаше една таква сграда която я събориха и сега остана една голямо празно пространство.....
Има и доста хубави сгради все пак стар град е Шумен.....
цитирай
15. alexs - 11. shaffi - красиво място, 20:1...
01.11.2011 23:05
11. shaffi - красиво място,
20:12
хубав град..поздрав
Благодаря!
цитирай
16. penchoan - Старото тракийско име на Шумен е ...
02.11.2011 06:54
Старото тракийско име на Шумен е било Залдаба или Залтапа. По време на последният потоп преди 3600 години териториятя на днешен Шумен и платото са били потопени под водата. Преди около 1300-1200 г. пр. Христа платото излиза над морето като остров. Тогава се създава крепостта на старият град, като пристанище и рибарско селище. В същото време и село Мадара и Мадарския конник също се намират под водата. По същият начин по това време на Мадарското плато се създават крепост и селище. Водите спадат бавно и през 2-3 век сл. Христа морето се отдръпва, а селището се премества долу. Градът започва да расте и да се развива на изток от Кьошковете. Аз също живея в Шумен.
цитирай
17. tota - Благодаря, Алекс!
02.11.2011 07:09
Благодаря, че ме "заведе" в този град...други не можаха да го осъществят, въпреки желанието...

Поздрави! И хубав ден!
цитирай
18. martiniki - интересно ми беше
02.11.2011 07:26
да се "поразходя" из Шумен, харесвам старата градска архитектура, центърът е доста еклектичен, но това е типично за повечето големи градове - носят белезите на три ( четири) епохи, което е обременително и понякога доста загрозява
цитирай
19. ckarlet - Никога не съм ходила там и ми беше ...
02.11.2011 07:42
Никога не съм ходила там и ми беше интересно да го разгледам, Алекс!
От твоите снимки град Шумен ми хареса изключително много! Поздрави!
цитирай
20. erato7 - Не съм ходила в Шумен от ученичес...
02.11.2011 08:57
Не съм ходила в Шумен от ученическите си години (т.е. от много отдавна:))))))!
Беше ми интересно! Благодаря ти, Алекс!:)
цитирай
21. анонимен - Благодаря!
02.11.2011 14:08
Страхотен миг история и география в едно! Голямо благодаря от мен!
Само два пъти съм минавала бързешком през Шумен, но тук откривам красотата му.
Поклон пред труда ти, човече!
цитирай
22. zvezdichka - Алекс толкова
02.11.2011 14:14
подробно си описал Шумен сякаш си живял в този град и го познаваш! Поздравления за постинга! Както винаги от твоите постинги човек може да научи много нови и интересни неща :).
цитирай
23. alexs - Старото тракийско име на Шумен е ...
02.11.2011 19:30
penchoan написа:
Старото тракийско име на Шумен е било Залдаба или Залтапа. По време на последният потоп преди 3600 години териториятя на днешен Шумен и платото са били потопени под водата. Преди около 1300-1200 г. пр. Христа платото излиза над морето като остров. Тогава се създава крепостта на старият град, като пристанище и рибарско селище. В същото време и село Мадара и Мадарския конник също се намират под водата. По същият начин по това време на Мадарското плато се създават крепост и селище. Водите спадат бавно и през 2-3 век сл. Христа морето се отдръпва, а селището се премества долу. Градът започва да расте и да се развива на изток от Кьошковете. Аз също живея в Шумен.

Благодаря за коментара Мисля че последния потоп в Черно море е бил по-отдавна Преди 7600г.
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=195386
http://www.adventure-bulgaria.org/Video/Video_Potopatotnovataera.htm
Е и не вярвам платото да е било залято може но преди милиони години преди да се издигне....
Поне такива са някои теории....
цитирай
24. alexs - Благодаря, че ме "заведе&...
02.11.2011 19:35
tota написа:
Благодаря, че ме "заведе" в този град...други не можаха да го осъществят, въпреки желанието...
Поздрави! И хубав ден!

Поздрави и на теб
Шумен е много важен град за българската култура! - първи театър първи симфоничен оркестър в България!
цитирай
25. alexs - да се "поразходя" из ...
02.11.2011 19:39
martiniki написа:
да се "поразходя" из Шумен, харесвам старата градска архитектура, центърът е доста еклектичен, но това е типично за повечето големи градове - носят белезите на три ( четири) епохи, което е обременително и понякога доста загрозява

Да Шумен има много стари образци на архитектура някои още от турско, което в другите градове го няма а някои имат сгради предимно от соца.....
цитирай
26. alexs - Никога не съм ходила там и ми беше ...
02.11.2011 19:42
ckarlet написа:
Никога не съм ходила там и ми беше интересно да го разгледам, Алекс!
От твоите снимки град Шумен ми хареса изключително много! Поздрави!

Е някой ден може да имаш път натам има интересни неща да се видят .... Поздрави!
цитирай
27. alexs - Не съм ходила в Шумен от ученичес...
02.11.2011 19:46
erato7 написа:
Не съм ходила в Шумен от ученическите си години (т.е. от много отдавна:))))))!
Беше ми интересно! Благодаря ти, Алекс!:)

И на мене ми беше интересно да се поразходя до Рилските езера! :)
Поздрави!
цитирай
28. penchoan - Старото тракийско име на Шумен е ...
02.11.2011 20:24
alexs написа:
penchoan написа:
Старото тракийско име на Шумен е било Залдаба или Залтапа. По време на последният потоп преди 3600 години териториятя на днешен Шумен и платото са били потопени под водата. Преди около 1300-1200 г. пр. Христа платото излиза над морето като остров. Тогава се създава крепостта на старият град, като пристанище и рибарско селище. В същото време и село Мадара и Мадарския конник също се намират под водата. Водите спадат бавно и през 2-3 век сл. Христа морето се отдръпва, а селището се премества долу. Градът започва да расте и да се развива на изток от Кьошковете. Аз също живея в Шумен.

Благодаря за коментара Мисля че последния потоп в Черно море е бил по-отдавна Преди 7600г.
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=195386
http://www.adventure-bulgaria.org/Video/Video_Potopatotnovataera.htm
Е и не вярвам платото да е било залято може но преди милиони години преди да се издигне....
Поне такива са някои теории....


Великият потоп, когато цялата Земя е била потопена, с изключение на някои планински върхове, е станал преди 14400 години. Преди 10800 години Земята е била поразена с огън и прочистена от Атлантската цивлизация. Преди 7200 години отново е имало потоп. Преди 3600 е трябвало отново Земята да бъде прочистена с огън, но от невидимия свят решават да осъществят мисията на Христос, а огънят се отлага за нашето време. Затова преди 3600 г. пак е имало потоп, но от порядъка на около 400 м над днешното океанско ниво. Повишаването на морското ниво се извършва за часове, чрез гравитационни вълни, които изправят океанските падини. После започва бавен спад на морето и бавно увеличаване на океанските дълбини, което продължава около 2000 години, докато се получи старото ниво. Всички потопи се причиняват от чудовищната планета Нибиру, която преминава на всеки 3600 години.
Старите хора в Шумен помнят железни халки на Шуменското плато, където са връзвани лодките.
цитирай
29. alexs - Страхотен миг история и география в ...
02.11.2011 21:02
анонимен написа:
Страхотен миг история и география в едно! Голямо благодаря от мен!
Само два пъти съм минавала бързешком през Шумен, но тук откривам красотата му.
Поклон пред труда ти, човече!

Благодаря!
цитирай
30. alexs - толкова подробно си описал Шумен ...
02.11.2011 21:07
zvezdichka написа:
толкова подробно си описал Шумен сякаш си живял в този град и го познаваш! Поздравления за постинга! Както винаги от твоите постинги човек може да научи много нови и интересни неща :).

Не сякаш съм живял и го познавам :)
цитирай
31. zaw12929 - Прекрасен постинг!
02.11.2011 23:02
вълнуващо, компетентно, невероятен усет да представите този красив град, неповторим кът на държавата...
Казвам си: Как да не обичаш този райски кът! и още:
Радвам се на таланта, който създава красота, която привлича обич към България
цитирай
32. alexs - вълнуващо, компетентно, невер...
03.11.2011 07:45
zaw12929 написа:
вълнуващо, компетентно, невероятен усет да представите този красив град, неповторим кът на държавата...
Казвам си: Как да не обичаш този райски кът! и още:
Радвам се на таланта, който създава красота, която привлича обич към България

Благодаря ! Да имал съм възможност отблизо да се запозная с някои от най-хубавите български гряадове Русе, Търново, Шумен ...... и това съм го отразил в някои свои постинги!
цитирай
33. ivankalilova - Сърдечни благодарности , за чудесния постинг!
03.11.2011 13:19
И аз с удоволствие се насладих на прекрасната разходка!
Не съм посещавала този град , но с твоето умение и талант на прекрасен екскурзовод , за мен бе истинско удоволствие!БЛАГОДАРЯ!:)))
цитирай
34. alexs - И аз с удоволствие се насладих на ...
04.11.2011 18:21
ivankalilova написа:
И аз с удоволствие се насладих на прекрасната разходка!
Не съм посещавала този град , но с твоето умение и талант на прекрасен екскурзовод , за мен бе истинско удоволствие!БЛАГОДАРЯ!:)))

Приятно ми беше че ме посети нима не си ходила в този град ! От тези места запчва историята на българската държава!
цитирай
35. анонимен - Както винаги страхотни снимки и ...
06.11.2011 14:18
Както винаги страхотни снимки и страхотен постинг, аз също се каня да напиша пътепис за Шумен, но в центъра на текста ще стои историята на семейство Владигерови, както и уникалността на Томбул джамия. Засега поздрави от мен за направеното!
цитирай
36. alexs - Както винаги страхотни снимки и ...
12.11.2011 22:56
анонимен написа:
Както винаги страхотни снимки и страхотен постинг, аз също се каня да напиша пътепис за Шумен, но в центъра на текста ще стои историята на семейство Владигерови, както и уникалността на Томбул джамия. Засега поздрави от мен за направеното!

Благодаря ! Още веднъж поздравления за успехите в конкурса http://poblizo.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: alexs
Категория: Политика
Прочетен: 5048600
Постинги: 231
Коментари: 3462
Гласове: 13397
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930