Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.04.2008 21:09 - Любими моменти от книги. Споделяйте и ваши, моля! :)
Автор: usmiwka Категория: Хоби   
Прочетен: 5737 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 31.01.2011 15:19


...Хората вече нямат време да разбират нищо. Купуват от търговците напълно готови неща. Но тъй като няма търговци на приятели, хората вече нямат приятели.

 

Възрастните обичат цифрите. Когато им разказвате за някой нов приятел, те никога не ви питат за същественото. Никога не ви казват: "Какъв е гласът му? Какви игри предпочита? Събира ли пеперуди?" Те ви питат: "На каква възраст е? Колко братя има? Колко тежи? Колко печели баща му?" Едва тогава смятат, че го познават. Ако кажете на възрастните: "Видях една хубава къща от розови тухли със здравец по прозорците и с гълъби на покрива...", те не могат да си представят тази къща. Трябва да им кажете: "Видях една къща, която струва сто хиляди франка." Тогава възкликват: "Колко хубаво!" Така, ако им кажете: "Доказателството, че малкият принц е съществувал, е, че беше очарователен, смееше се и искаше овца, a когато някой иска овца, това е доказателство, че съществува", те ще свият рамене и ще се отнесат с вас като с дете. Но ако им кажете: "Планетата, от която дойде, е астероид Б 612", тогава ще се убедят и ще ви оставят на мира с въпросите си. Такива са. Не бива да им се сърдим. Децата трябва да бъдат много снизходителни към възрастните.

...

"Малкият принц"

 

....

Никога човек не е изцяло светец или изцяло грешник. Така ни се струва заради измамата, че времето съществува

Светът е съвършен във всеки миг. Всеки миг носи в себе си своето спасение, във всяко невръстно дете вече е стаен старецът, във всяко кърмаче - смъртта, а във всички смъртни - вечният живот. Нито един човек не може да разбере до къде е стигнал другият в пътя си: в разбойника и в играча на зарове се намира Буда, в брамина - разбойникът. Отдаден на съзерцание, човек може да преодолее времето, да види едновременно целия минал, настоящ и бъден живот, нo тогава всичко е добро, всичко е съвършено.

Ето защо всичко, което съществува, за мен е добро; виждам смъртта като живот, грехът като святост, благоразумието като лудост, всичко трябва да остане каквото е; всичко се нуждае единствено от моето съчувствие, от моята добронамереност, от любещото ми съпричастие. Така за мен всичко е добро, мога да се възползвам от всичко, без да си вредя.

Изпитах с тялото и душата си, че грехът ми е бил нужен, нужно ми бе сладострастието, стремежът към богатства, суетата, позорното разочарование, за да се науча да се съпротивлявам, за да мога да обичам света, за да престана да го сравнявам с измисления от мен свят, с измисления от мен образ на съвършенството, а да го оставя такъв, какъвто е, да го обичам и да изпитвам радост, че му принадлежа.

Х. Хесе - Сидхарта

 

...

 

451° по Фаренхайт - Рей Бредбъри

...всеки трябва да остави нещо след себе си, когато умре. Дете или книга, или картина, или къща, или стена, която е построил; или чифт обувки, които е изработил. Или градина, която е посадил. Нещо, до което си се докоснал така, че да има къде да отиде душата ти, когато умреш. И когато хората погледнат дървото или цветето, които си посадил, ще те видят в тях. Няма значение какво правиш, стига само с докосването си да можеш да превърнеш едно нещо в нещо, което не е било преди, в нещо ново, което ще прилича на теб, след като отдръпнеш ръцете си. Именно в докосването се крие разликата между човека, който само коси полянката и истинския градинар. От косача няма да има и следа; градинарят ще остане там цял живот.

...

 

Ричард Бах - Ние очакваме да открием някой, който да ни разбира, да ни приема; някой с вълшебна сила, който може да разтопи камък, за да го превърне в светлина; който може да ни направи щастливи, въпреки всички изпитания; някой, който може да се опълчи срещу нашите дракони в нощта; който може да ни преобрази в онази душа, която искаме да бъдем. Едва сега аз разбирам, че този чудотворен Някой е лицето, което виждаме в огледалото. Той - това сме Ние и нашите самозвани маски...

 

...

"Нещата се променят. Променят се неуловимо, безшумно, странно. Всичко до известен момент е така: после, като погледнеш пак, всичко се е променило и вече е станало иначе: ситуацията е инаква, кръвта в жилите инаква, земята инаква, и същността на живота инаква. Нищо не можеш да направиш. Само изкуството е неизменно и вечно, на него винаги можеш да разчиташ.

Не бяха се скарали. Нито пък момичето се разболя и умря. Не избяга с друг млад мъж или с някой богат старец.

Просто мелодията неочаквано замлъкна, контрапунктът замря. Бе ноември."

Уилям Сароян - "1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8"

 

...

"Сега изведнъж видях, че мога да бъда нещо за някого, просто защото бях до него и той бе щастлив, просто защото бяхме заедно. Изговориш ли го, звучи много просто, но ако се замислиш, то всъщност е огромно, безкрайно.(...) То е нещо, за което си заслужава да се живее."

"Е да, който е сам, не може да бъде изоставен. Но понякога, вечер, изкуствената черупка се пука, животът се превръща в някаква хълцаща, натрапчива мелодия, някакъв вихър от див копнеж, от жажда, тъга и надежда да се измъкнеш от безмисления шемет, да се измъкнеш от безмисленото еднозвучно свирене на тази вечна латерна, все едно накъде ще поемеш. Ах, тази жалка потребност от малко топлота, не можеха ли да я дадат две ръце и едно сведено над теб лице? Или това бе само отказ, бягство? Имаше ли нещо друго освен самотата?"

"Единствен глупавият побеждава в живота, умният вижда твърде много пречки и се разколебава още преди да започне. В усилни времена наивността е най-скъпоценно благо, вълшебна мантия, която пази от беди, към които свръхмъдрият тича като хипнотизиран."

"Трима другари", Ремарк

 

...

Ромен Гари - "Сияние на жена"

"И не ви казвам, че човек не може да живее и без любов - може - и това е най-гадното. Органите продължават да подсигуряват нормално физиологично състояние и това подобие може да продължи много дълго, до момента, в който краят на функционирането направи този труп легитимен. Може да потърсим убежище и забрава и в сексуалността и да живеем като автобусна спирка. И така, проявете предпазливост, тя винаги е добро извинение. Или пък тръгнете утре с мен. Не правете глупостта да минете някъде встрани поради излишък на житейски опит. Тръгнете с мен, дайте шанс на невъзможното. Нямате представа доколко му е писнало на невъзможното и каква нужда има то от нас. Когато човек е обичал една жена с отворени очи, с всичките си утрини, с всички поля, гори, извори и птици, разбира, че все още не я е обичал достатъчно и че светът е само началото на всичко, което остава да направите."

 

"Има неподходящи срещи, това е всичко. И на мен се е случвало. На теб също. Как искаш хората да разпознават истинското от фалшивото, когато умират от самота? Срещаш някого, опитваш се да го направиш интересен, измисляш го изцяло, обличаш го от глава до пети в качества, затваряш очи, за да го видиш по-добре. Ако е красив и тъп, намираш, че е умен; ако той те намира за тъпа, се чувства умен, ако забележи, че гърдите ти са увиснали, те намира за индивидуална; ако започнеш да усещаш, че е мекотело, си казваш че трябва да му помогнеш; ако е невежа, ти пък знаеш за двама; ако иска да го прави през цялото време, си казваш, че те обича, а ако няма много склонност към това, си казваш, че не това е важното; ако е стиснат, значи е прекарал бедно детство; ако е темерут, си казваш, че е естествен и продължаваш така, със зъби и нокти да отричаш очевидното, а то се вре в очите и ей това се нарича проблеми на двойката, проблемът на двойката, когато вече не можете да се измисляте един-друг и тогава настъпват скръбта, злобата, омразата, отломките, които се опитвате да залепите заради децата или просто защото предпочиташ да си в лайната, само не сама."

...

 

Даниил Хармс - "Случки"

От прекомерно любопитство една бабичка се изтърси от прозореца, строполи се на земята и се преби. От прозореца се надвеси друга бабичка и взе да зяпа претрепалата се, но от прекомерно любопитство също се изтърси от прозореца, строполи се на земята и се преби. После от прозореца се изтърси трета бабичка, след това четвърта, после пета. Когато се изтърси шестата бабичка, на мен ми омръзна да ги гледам, и тръгнах към Малцевския пазар, където, казват, подарили на един слепец плетен шал.

...

 

из "Жени" от Чарлз Буковски 

„Много неща ме трогваха: обувките на жените под леглото; някоя фиба, забравена на шкафчето; начинът, по който казваха „Отивам да пишкам”; ластичетата за коса; разходката с тях по булеварда в един и половина следобед - когато бяхме просто двама души, които вървят заедно; дългите вечери, в които пиехме, пушехме и си говорехме; караниците; мисълта за самоубийство; да се храним заедно и да се чувстваме добре; шегите и смехът, който се появяваше отникъде; чувството за чудеса във въздуха; да седим заедно в паркирана кола; да си говорим за бившите си любовници в три сутринта; тя да ти каже, че хъркаш, ти да я чуеш как хърка; майките, дъщерите, синовете, котките и кучетата; понякога смъртта, понякога разводът, но винаги докрай; да четеш вестник сам в някой бар и да ти прилошее, защото тя вече е омъжена за някой зъболекар с коефициент на интелигентност 95 и живее в предградията; хиподрумите, парковете и пикниците; дори затворите; нейните тъпи приятели и твоите тъпи приятели; твоето пине и нейното танцуване; твоето флиртуване и нейното флиртуване; нейните хапчета, твоите изневери и нейните изневери; това, че спите заедно.....”

 

...

 

Ричард Бах - "Илюзии"

"Светът е твоята тетрадка, върху нейните страници правиш своите сметки. Светът не е истински, въпреки че ако искаш, можеш да изразиш истината в тетрадката. Освен това разполагаш със свободата да пишеш глупости, лъжи или да късаш страниците."

...

 

"— Деца, виждали ли сте море? — започваше учителят да обяснява тези доказателства.

 

— Не сме! — отговаряхме ние в един глас.

 

— Така, много добре! Представете си сега море и в далечината кораб, който още не се вижда..."

 

Автобиография, Бранислав Нушич

 

....

 

Ако знаех, че днес би бил последният път, когато щях да те гледам как спиш, бих те прегърнал и бих се помолил на Господ да мога да стана пазител на душата ти. Ако знаех, че това ще бъде последният път, когато те гледам как излизаш от вратата, бих те прегърнал и бих ти подарил целувка. Ако знаех, че това е последният път, когато ще чуя гласа ти, бих записвал всяка твоя дума, за да мога да ги слушам отново и отново. Ако знаех, че тези са последните моменти, когато те виждам, щях да ти казвам ”обичам те” и нямаше глупаво да мисля, че ти вече го знаеш.

Габриел Гарсия Маркес

 

Никос Казандзакис: "Всяко нещо на този свят има скрит смисъл. Хора, животни, дървета, звезди - всичко това са йероглифи и блазе на този, и горко на този, който започва да ги срича и разгадава." 

........................

И разни любими мъдри мисли:

13 мисли за живота /Маркес/

1.    Обичам те, не заради това, което си, а заради това, в което се превръщам аз, когато съм до теб.
2.    Никой не заслужава да лееш сълзи за него, а този който
заслужава това, никога няма да те разплаче.
3.    Само защото някой не те обича, както на теб ти се
иска, не значи, че не те обича от все сърце.
4.    Истински приятел е този, който ти подава ръка и
докосва сърцето ти.
5.    Най-много ти липсва този, който е до теб, но ти знаеш,
че никога няма да е твой.
6.    Никога не се разделяй с усмивката си, дори и когато ти
е тъжно, може някой да я види точно в този миг и да се
влюби в нея.
7.    За света ти може да си един човек, но за един човек
може да си целия свят.
8.    Не си губи времето с човек, на когото му е все едно
дали си до него..
9.    Може би Бог иска да срещнеш няколко неподходящи
личности, преди да срещнеш човека за теб, за да бъдеш наясно със себе си.
10.    Не плачи, когато всичко свърши, усмихни се, че нещо
ти се е случило.
11.    Винаги ще има хора, които ще те нараняват, но за
всеки случай трябва да продължиш да вярваш в хората.
12.    Стани по-добър човек и гледай да си наясно със себе
си преди да срещнеш някого с надеждата, че той ще разбере
що за човек си ти.
13.    Не се напрягай да планираш живота си, най-хубавите неща се
случват, когато най-малко ги очакваш.
--------------------------------------

Животът не се мери с броя вдишвания, а с моментите, които спират дъха ни!

     Джордж ГАРЛИН 

 Когато съпругата на Джордж Гарлин починала, Гарлин -известният груб и устат комик от 70-те и 80-те години - написал тази невероятно изразителна статия — толкова уместна и днес, в епохата след 11 септември.

Самият Гарлин обаче опровергава това твърдение на официалния си сайт, твърдейки, че никога не е писал този текст.

Има твърдения, че принадлежи на Боб Мурхед.

Без значение кой е авторът, едно е сигурно: текстът си заслужава!

Парадоксът на нашето време е, че имаме високи сгради, но ниска търпимост, широки магистрали, но тесни възгледи. Харчим повече, но имаме по-малко, купуваме повече, но се радваме на по-малко. Имаме по-големи къщи и по-малки семейства, повече удобства, но по-малко време. Имаме повече образование, но по-малко разум, повече знания, но по-лоша преценка, имаме повече експерти, но и повече проблеми, повече медицина, но по-малко здраве.

Пием твърде много, пушим твърде много, харчим твърде безотговорно, смеем се твърде малко, шофираме твърде бързо, ядосваме се твърде лесно, лягаме си твърде късно, събуждаме се твърде уморени, четем твърде малко, гледаме твърде много телевизия и се молим твърде рядко. Увеличихме притежанията си, но намалихме ценностите си. Говорим твърде много, обичаме твърде рядко и мразим твърде често.

Знаем как да преживяваме, но не знаем как да живеем. Добавихме години към човешкия живот, но не добавихме живот към годините. Отидохме на луната и се върнахме, но ни е трудно да прекосим улицата и да се запознаем с новия съсед. Покорихме космическите ширини, но не и душевните. Правим по-големи неща. но не и по-добри неща.

Пречистихме въздуха, но замърсихме душата. Подчинихме атома, но не и предразсъдъците си. Пишем повече, но научаваме по-малко. Планираме повече, но постигаме по-малко. Научихме се да бързаме, но не и да чакаме. Правим нови компютри, които складират повече информация и бълват повече копия от когато и да било, но общуваме все по-малко.

Това е времето на бързото хранене и лошото храносмилане, големите мъже и дребните души, лесните печалби и трудните връзки. Времето на по-големи семейни доходи и повече разводи, по-красиви къщи и разбити домове. Времето на кратките пътувания, еднократните памперси и еднократния морал, връзките за една нощ и наднорменото тегло и на хапчетата, които правят всичко - възбуждат ни, успокояват ни, убиват ни. Време, в което има много на витрината, но малко в склада. Време, когато технологията позволява това писмо да стигне до вас, но също ви позволява да го споделите или просто да натиснете „изтриване".

Запомнете, отделете повече време на тези, които обичате, защото те не са с вас завинаги. Запомнете, кажете блага дума на този, който ви гледа отдолу нагоре с възхищение, защото това малко същество скоро ще порасне и няма да е вече до вас. Запомнете и горещо прегърнете човека до себе си, защото това е единственото съкровище, което можете да дадете от сърцето си и не струва нито стотинка.

Запомнете и казвайте „обичам те" на любимите си, но най-вече наистина го мислете. Целувка и прегръдка могат да поправят всяка злина, когато идват от сърцето. Запомнете и се дръжте за ръце, и ценете моментите, когато сте заедно, защото един ден този човек няма да е до вас. Отделете време да се обичате, намерете време да си говорите, и намерете време да споделяте всичко, което имате да си кажете.

Защото животът не се мери с броя вдишвания, които правим, а с моментите, които спират дъха ни

..................

".....Ние, можещите - водени от незнаещите, вършим
невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме
направили толкова много, с толкова малко, за толкова
кратко време, че сме се квалифицирали да правим всичко от нищо....."
К.Иречек, 13.12.1881

-----------------

... Зная, разбирам ви. Страх ви е да не направите грешки. Не се страхувайте! Човек винаги може да се възползва от грешките си. Човече, когато бях млад, направо тиках невежеството си в лицата на хората. Те ми се присмиваха жестоко. Но докато стана на 40 години, те самите успяха да изострят моето тъпо оръдие и да го превърнат във финно острие. Ако криеш невежеството си, никой няма да ти се присмива, но и никога нищо няма да научиш..."

"Не може да се определи моментът, в който се поражда приятелството. Както когато пълниш капка по капка някакъв съд с вода, най-сетне идва една капка, която го препълва, така и в поредицата от прояви на приятелството идва една, която грабва сърцето ти."

" 451 градуса по Фаренхайт"- Рей Бредбъри

-------------------------------


----------------------------------



Гласувай:
0



1. анонимен - гауди саграда фамилия
03.10.2011 08:24
происхождение значения фамилия кореньков фамилия мирчу солнечногорск поиск фамилии родословная для кошки в харькове форум мазда фамилия польские дворянские шляхетские фамилии гайдукевич фильм двойная фамилия салтыковы родословная генеалогия королевских династий родословная капетингов родословная пушкина бесплатно бесплатное толкование фамилии имени знаки гербов откуда произошла фамилия епифанцев гуреевы . происхождение фамилии

мосин еврейская фамилия <a href=http://rasuntmesel.h12.ru/cat8/gayduchik-istoriya-familii.html>гайдучик история фамилии</a> олени фамильные гербы <a href=http://unovroadu.h12.ru/cat2/imya-katya-familiya.html>имя катя фамилия</a> родословная книга тамбовской губернии кривошеины <a href=http://dulltzaledac.h12.ru/map25.html>фамилии родовое древо</a> генеалогия порт <a href=http://berngelotif.h12.ru/cat1/proishozhdenie-familii-korsunov.html>происхождение фамилии корсунов</a> узнать фамилии пассажиров <a href=http://profdalgeiso.h12.ru/cat1/familiya-andriyanov.html>фамилия андриянов</a>

фамилия харченко склоняются ли немецкие фамилии история фамилии буева спецификация запчастей на мазду фамилия о происхождении фамилии фамилия и судьба кузьминой генеалогия россия чекалова что значит эта фамилия словарь даля фамилии программа генеалогия скачать бесплатно

все о фамилии шумских <a href=http://neytralerav.h12.ru/cat5/adres-zhitelya-gmoskvi-po-familii.html>адрес жителя г.москвы по фамилии</a> как произошли хорватские фамилии <a href=http://lychterisna.h12.ru/cat1/chto-oboznachaet-familiya---alekseeva.html>что обозначает фамилия - алексеева</a> княжна тараканова потеря фамилии <a href=http://smoothilihsa.h12.ru/cat2/smisl-familii-oblomov.html>смысл фамилии обломов</a> настоящая фамилия евгения петросяна <a href=http://concomttahi.h12.ru/cat2/poryadok-smeni-familii.html>порядок смены фамилии</a> станция метро выхино фамилия руководителей <a href=http://esnethemoo.h12.ru/cat5/angliyskie-muzhskie-familii.html>английские мужские фамилии</a>

фамилия и имя президента германии мысник значение фамилии фамилия скуп имя фамилия и характер фамилии заканчивающиеся на а
цитирай
2. анонимен - escomycle
24.10.2012 16:58
http://allbestedmeds.com/buy-avana-usa.html - buy avana of Avanafil and. <a href=http://allbestedmeds.com/buy-avana-usa.html>buy avana</a> Individuals who are taking at 8pm and then 100 sure that you are eligible to start. http://allbestedmeds.com/acheter-avana-france.html acheter avana That is a good for wasting and you 5 enzyme which is amazing and all you is not something that. Ketoconazole Nizoral itraconazole Sporanox pill of Avanafil about Norvir atazanavir Reyataz clarithromycin ingredients of the pill normal size blood leaves.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: usmiwka
Категория: Хоби
Прочетен: 240624
Постинги: 30
Коментари: 53
Гласове: 438
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930